Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Zijn jouw goede voornemens al gesneuveld dit jaar?

Gisteren was het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Mede omdat de meeste goede voornemens dan alweer gesneuveld zijn. Is dat bij jou ook het geval, dan is dat nog geen reden om er niks meer mee te doen. Je hebt nog ruim 11 maanden om ermee aan de slag te gaan. Maar misschien is het goed om eerst eens te kijken waarom jouw goede voornemens sneuvelen.

 

Goede voornemens zijn geen doelen

Goede voornemens sneuvelen in eerste instantie vaak omdat het voornemens zijn en geen doelen. Je neemt je voor om gezond te eten, vaker te bewegen, of nu echt eens te gaan opruimen. Maar al die dingen zijn geen doelen en zeker geen duidelijk doelen (behalve dat roken misschien). Een doel is iets dat je wilt bereiken. Je voornemen is opruimen, maar wat je eigenlijk wilt is een huis dat netjes is, waar dingen een vaste plek hebben en je spullen makkelijk kunt vinden. Misschien wil je ook wel gewoon minder spullen hebben. Dat is je doel en je voornemen om te gaan opruimen is in feite een middel om dat doel te bereiken.

 

Doelen formuleren

Maak van je voornemens een doel en het wordt al een stuk duidelijker wat je wilt bereiken. Als je een doel formuleert, moet dit doel specifiek en meetbaar zijn.

Specifiek betekent dat het een duidelijk doel is. Gezonder leven is niet specifiek. Meer bewegen of opruimen ook niet. Deze doelen zijn ook niet meetbaar. Voorbeelden van specifieke doelen die ook meetbaar zijn, zijn bijvoorbeeld: ik wil 5 km achter elkaar kunnen hardlopen, ik wil 8 kilo afvallen of ik wil dat alle ruimtes in huis opruimen zodat alle spullen een vaste plek hebben en makkelijk te vinden zijn.

Verbind aan je doel ook een deadline. Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Aan het eind van het jaar? Over drie maanden? 

Doelen bereiken

Als je je doel helder hebt, ga je bedenken hoe je dit gaat bereiken. Als je wilt afvallen, hoe ga je dat dan doen? Ga je een dieet volgen, ga je sporten of schakel je een diëtiste in?

Vooral bij lange termijn doelen ben ik een groot voorstander van hulp inschakelen. Zeker als jij een bepaald doel al jarenlang hebt, maar het nog steeds niet bereikt hebt. Zo wilde ik al jaren afvallen, en ik viel af en toe ook af. Maar ik kwam ook steeds weer langzaam aan en mijn oude eetgewoontes slopen er langzaam weer in. Pas toen ik een online gezondheidsprogramma ging volgen waarbij ik elke week online coachingssessies heb, lukte het om een gezonde leefstijl vol te houden. 

Mijn doel om fulltime aan mijn bedrijf te kunnen werken (en mijn bijbaan op te kunnen zeggen), kwam pas binnen bereik toen ik de HB90 bootcamp deed en deze methode structureel gebruikte voor mijn kwartaalplanningen.

 

De voordelen van een coach of trainingsprogramma

Een coach inhuren of een online trainingsprogramma volgen kost geld. Maar als jij het geld daarvoor kunt missen, denk ik dat het geen weggegooid geld is. Soms heb je gewoon even een steuntje in de rug nodig. Iemand die jou laat zien wat je kunt en die je motiveert als je het even niet meer ziet zitten. Heb jij al heel lang een doel waar je graag aan wilt werken, maar is het tot nu toe niet gelukt? Ga eens bij jezelf na of dit nog steeds is wat je wilt. Is het antwoord ja, bedenk dan wat je nodig hebt om dat doel te bereiken en kijk vervolgens wie of wat je daarbij kan helpen. Met een beetje hulp kun ook jij je doel bereiken.

Heeft jouw doel te maken met het opruimen van je huis of het organiseren van je huishouden en taken? Kijk dan eens of een van mijn online cursussen wat voor je is. De online cursus Eindelijk een opgeruimd huis bijvoorbeeld. Deze is zowel met als zonder coaching te volgen.

 

Gerelateerde artikelen

- Hoe houd je goede voornemens vol?

- Doelen en goede voornemens, hoe bereik je ze?

- Hoe krijg je alles gedaan?

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.