Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Organiseren betekent volgens het online Vandale woordenboek: regelen, inrichten. Maar wat betekent het voor jou?

Voor mij is organiseren alles waardoor er overzicht en structuur ontstaat in mijn huis en mijn leven. Zowel op fysiek gebied (kasten opruimen) als mentaal (plannen, systemen inrichten). Het hebben van systemen, of dat nu in je kasten is, of in je dagelijkse werkzaamheden, maakt het leven zoveel eenvoudiger en overzichtelijker.

Daarom in deze blogpost een paar voorbeelden van systemen die je op weg kunnen helpen.

Systemen in je kasten

Zet in je kasten soortgelijke voorwerpen bij elkaar. Waarschijnlijk doe je dat al met je borden en je glazen. Maar het werkt ook goed voor broodbeleg, ingrediënten voor je voorraadkast en voor knutselspullen. Dozen, bakjes en mandjes helpen je die dingen te groeperen en zorgen ervoor dat ze makkelijk te pakken zijn.

 

Systemen in je dagelijkse werkzaamheden

Systemen voor je dagelijkse werkzaamheden noemen we ook wel routines. Je leert jezelf aan dingen op een bepaalde manier, in een bepaalde volgorde te doen. Je kunt deze routines hebben voor je huishouden, maar ook op je werk of voor bijvoorbeeld het sporten. In je huishouden betekent dat huishoudelijke klusjes op een vast moment in de dag of week doen. Op je werk doe je een aantal dagelijkse of wekelijkse taken op een vast moment of in een bepaalde volgorde. Bijvoorbeeld eerst je agenda checken, dan je e-mail lezen en dan beginnen aan je belangrijkste taak van de dag. Bij sporten is het vaak niet meer dan een simpele routine van vaste momenten om te sporten inplannen, je sportkleren klaarleggen en/of aantrekken en gaan.

Systemen voor je taken

Systemen voor je taken sluiten eigenlijk bij het vorige voorbeeld aan. Je zorgt voor een systeem om je taken bij te houden en in te plannen. Zo’n systeem kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op Getting Things Done van David Allen. Maar er zijn ook talloze andere systemen denkbaar. Het gaat erom dat je ergens op een vaste plek bijhoudt wat je moet doen en een systeem hebt om je taken ook daadwerkelijk in te plannen.

Heb je het idee dat jouw eigen leven wel wat meer overzicht en structuur kan gebruiken? Begin dan met hetgeen je op dit moment de meeste problemen geeft of waar je je het meest aan irriteert. Bedenk een systeem dat voor jou zou kunnen werken en voer het beetje bij beetje in. Werk er bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje aan. Ben je gewend aan je nieuwe systeem en werkt het? Dan kun je zo nodig met een volgend systeem aan de slag.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.