Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als je, net als ik, een hekel hebt aan huishoudelijke klusjes, kun je er altijd nog een spel van maken. Maak er eventueel een gezinsspel van en doe het samen met je kinderen en koppel het aan een beloning voor het hele gezin. De zomervakantie is de ideale tijd om zo’n spel te doen. Iedereen werkt gemotiveerd aan zijn klusjes en de beloning is iets leuks.

 

Voorbereiding van het huishoudspel

Als voorbereiding maak je een overzicht van de dingen die moeten gebeuren. Denk hierbij vooral aan dagelijkse en wekelijkse klusjes, maar voeg ook gerust wat incidentele klussen toe. In de zomervakantie kun je daar bijvoorbeeld ‘oude schoolspullen opruimen’ aan toe voegen. Ga je dit spel met het hele gezin spelen, laat dan je gezinsleden meedenken over de klusjes en maak gezamenlijk een lijst.

 

Bedenk een puntensysteem

Aan elk klusje ga je punten toekennen. Bijvoorbeeld 1 punt voor de dagelijkse klusjes, 3 voor de wekelijkse en 10 voor grote incidentele klussen. Schrijf de punten achter elke klus en maak eventueel een overzicht per puntentotaal. Dus een lijst van alle klusjes waarmee 1 punt te verdienen valt, een lijst van alle klusjes waar je 3 punten mee verdient, etc.

Bedenk ook een haalbaar puntentotaal dat je wilt bereiken. Het puntentotaal moet goed te bereiken te zijn, maar mag wel wat moeite kosten. Dus kies geen einddoel dat alleen haalbaar is als alles elke dag en week gedaan wordt, maar het moet ook niet binnen 1 week te halen zijn. 

Je kunt de taken over de gezinsleden verdelen of met zijn allen gewoon zoveel mogelijk taken wegwerken. Zorg wel dat iedereen in ieder geval een paar eigen taakjes heeft, bijvoorbeeld eigen bed opmaken of eigen kamer opruimen (als je kinderen oud genoeg zijn omdat zelfstandig te kunnen). Maak hier duidelijke afspraken over.

Bepaal eventueel een moment van de dag waarop iedereen aan zijn klusjes werkt. Bijvoorbeeld na het ontbijt een half uurtje en daarna kan iedereen doen wat hij of zij wil.

Leg een begin- en een einddatum vast.

Kies een beloning

Kies een beloning voor als het einddoel gehaald is. Dat kan een dagje uit zijn, een (bord)spel voor het hele gezin of iets wat weinig tot geen geld kost, zoals een gezamenlijke picknick of een avondje samen video’s kijken.

Vooral met kinderen kan het handig zijn om ook een tussentijdse beloning vast te stellen, bijvoorbeeld als je halverwege je einddoel bent. Dit motiveert om door te gaan.

 

Van start

Nu ga je beginnen. Zorg dat je het puntentotaal ergens voor iedereen zichtbaar bijhoudt. Plak bijvoorbeeld een overzicht op de koelkast of schrijf het op een whiteboard. Heb je kinderen die nog geen cijfers kunnen lezen, maak het dan visueel door een balk in te kleuren, zodat ze kunnen zien hoe ver jullie zijn.

Houd het puntenaantal bij. Vul het bijvoorbeeld aan het eind van de dag (tijdens het avondeten bijvoorbeeld) gezamenlijk in of werk met een lijst waarop iedereen invult wat ze gedaan hebben na het afronden van een klusje. Je zou voor de dagelijkse klusjes ook een simpele wekelijkse checklist kunnen maken waarop je voor elke dag van de week afstreept of ze gedaan zijn en aan het eind van de week het totaal optelt bij alle andere punten. Geef elkaar complimenten voor alles wat er al gedaan is. Zijn er veel dingen niet gedaan? Spoor je gezinsleden dan aan om zo veel mogelijk taakjes te doen om toch maar aan voldoende punten voor de beloning te komen.

 

Vier je succes

Vier je succes! Heb je het tussendoel of zelfs het einddoel behaalt, vier dan je succes direct. Houd een klein feestje met eventueel een kleine traktatie en bepaal wanneer jullie de beloning gaan innen. Doe dit liefst zo snel mogelijk, om te voorkomen dat niemand meer weet waarom jullie dit ene specifieke ding gingen doen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.