Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Vorig week gaf ik je een aantal tips voor het opruimen in een grote opruimsessie. Deze week laat ik je zien hoe je in kleine stapjes kunt opruimen.

 

Waarom in kleine stapjes opruimen?

In kleine stapjes opruimen is voor veel mensen beter te doen dan een grote opruimsessie. Je hebt er om te beginnen minder tijd voor nodig. Een kwartiertje is snel gevonden in je dag, een paar uur is vaak lastiger. Daarnaast is het opruimen in kleine stapjes op de lange termijn makkelijker vol te houden. Als je dus je hele huis wilt opruimen, is de kans op succes groter als je dat in kleine stukjes doet.

 

Hoe werkt opruimen in kleine stapjes?

In kleine stukjes opruimen, begint met het opdelen van je projecten. Wil je de slaapkamer opruimen, dan verdeel je dat om te beginnen per kast in stukjes. Vervolgens kun je de kasten onderverdelen in lades of planken en ga je plank voor plank of lade voor lade te werk. Verwacht je dat je niet in een kwartier klaar kunt zijn met de hele plank of lade? Zorg dan voor een aantal stapelbare dozen of kratjes waar je dingen tot de volgende sessie in kunt bewaren.

Nu doorloop je in feite de stappen die ik in mijn blogpost van vorige week ook al noemde: 

  • Bepaal hoe lang je wilt opruimen en zet eventueel een timer.
  • Haal de plank of lade leeg en sorteer direct in wat je wilt bewaren, wat weg kan en wat ergens anders opgeborgen moet worden. Gebruik hiervoor de kratjes.
  • Maak de plank of lade schoon.
  • Leg terug wat je op de betreffende plek wilt bewaren.
  • Leg de dingen die je ergens anders wilt opbergen op de juiste plek.
  • Regel iets voor de dingen die je weg wilt doen. Gooi vuilnis weg, plan een dag in voor dingen die je wilt verkopen en maak afspraken voor de dingen die je voor een ander bewaart.

Ben je niet binnen de tijd die je hebt vastgesteld klaar, stapel dan gewoon de dozen en de kratjes op en zet ze op een plek waar ze niet in de weg staan. Bepaal wanneer je verder gaat.

Heb je veel op te ruimen, dan voelt het misschien alsof je veel te lang bezig bent op deze manier. Maar ik heb ons hele huis opgeruimd door daar elke dag een kwartier aan te besteden en het werkt echt. Een kwartier kun je bijna elke dag wel vrijmaken en je ziet al snel resultaat. Dat motiveert om door te gaan en je raakt niet opgebrand doordat je in een keer teveel hebt gedaan.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.