Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als professional organizer en als fan van Marie Kondo, moet je haar laatste boek ‘Opgeruimd op het werk’ eigenlijk wel gelezen hebben. Ik besef dat ik daar vrij laat mee ben, maar uiteindelijk heb ik hem toch van de bibliotheek geleend en gelezen. Wat ik ervan vond, lees je hieronder. Even een kleine waarschuwing vooraf wat betreft de minpunten van het boek. Deze minpunten zijn mijn persoonlijke mening en misschien denk jij er heel anders over. Het stukje met minpunten is langer geworden dan het stukje over de pluspunten. Dat neemt echter niet weg dat ik overwegend positief ben over het boek. Ik had alleen wat meer woorden nodig om de, wat mij betreft, minder sterke punten van het boek uit te leggen.

 

De auteurs

Allereerst is het goed om te weten dat het boek grotendeels niet door Marie Kondo is geschreven. Marie Kondo heeft zelf slechts vier hoofdstukken geschreven, de rest is geschreven door Scott Sonenshein, een organisatiepsycholoog. Niettemin is Marie Kondo’s invloed door het hele boek heen te vinden. De zin ‘word je er blij van’ wordt in elk hoofdstuk genoemd en ze geeft regelmatig voorbeelden uit haar eigen leven. 

 

Minpunten van het boek

Om meteen maar te beginnen met haar motto ‘word je er blij van’ en haar eigen voorbeelden, daar werd ik in dit geval niet blij van.

Word je er blij van is niet altijd toepasbaar op je werksituatie. Soms moet je bijvoorbeeld documenten bewaren of je aan werkwijzen houden waar je niet blij van wordt. En hoewel ze dat ergens wel in een bijzinnetje noemt, gaat ze er in de rest van het boek aan voorbij. Het zinnetje lijkt ook op haar aandringen te pas en te onpas in de hoofdstukken van Scott Sonenshein ingevoegd te zijn.

De voorbeelden die ze zelf aanhaalt zijn in mijn ogen vaak voorbeelden die weer iets anders, wat ze eerder in het boek beweerde, tegenspreken. Tussen de regels door lees ik vooral dat ze min of meer geleefd wordt, waarna ze een voorbeeld geeft dat ze daar zelf voor gekozen heeft door zoveel opdrachten aan te nemen. Tegelijkertijd heeft ze het over zelf de regie nemen. Aan het eind van het boek geeft Marie Kondo een voorbeeld over balans tussen werk en gezin, waarin ze zegt dat ze haar werkleven rond haar gezin plant. Alle andere voorbeelden lijken echter vooral te zeggen dat ze heel veel tijd en aandacht aan haar werk besteed. Hoe ze dan de tijd voor haar gezin creëert, en hoeveel tijd dat dan is, blijft onduidelijk. De nadruk die gelegd wordt op werk is naar mijn idee ook vooral de Japanse cultuur. Wij zijn in Nederland al veel meer gewend aan het idee dat we ook voldoende tijd aan ons gezin willen besteden. Wil je echter een boek lezen over meer balans tussen werk en privé creëren, dan is dit niet het boek daarvoor.

Tot slot voegen de hoofdstukken die Marie Kondo zelf heeft geschreven, weinig toe aan haar andere boeken. De methode is hetzelfde en er komen geen nieuwe inzichten aan bod. 

Pluspunten van het boek

Genoeg over de minpunten en over naar de pluspunten. Want die zijn er zeker. Scott Sonenshein heeft immers een belangrijke bijdrage aan dit boek geleverd. Hij bespreekt onderwerpen als digitaal opruimen, omgaan met tijd en het nemen van beslissingen. Deze hoofdstukken zijn zeker de moeite waard en geven je handvatten om deze zaken aan te pakken. Omdat elk onderwerp slechts een hoofdstuk beslaat, gaat hij nergens heel erg de diepte in, maar dat was duidelijk ook niet de bedoeling van het boek. Het boek behandelt vrijwel alle aspecten waarmee je te maken krijgt in je werk (ervan uitgaande dat je op een kantoor werkt).

 

Is het boek iets voor jou?

Als het je te doen is om je fysieke werkplek op te ruimen, zou je in principe voldoende hebben aan haar eerste boek. Heb je dat gelezen, dan vind je hierin niets nieuws. Wil je echter aan de slag met het opruimen van je digitale bestanden en meer tijd voor belangrijke taken? Dan geeft dit boek je een aantal handige stappen om daarmee aan de slag te gaan.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.