Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als je dit blog al langer volgt, weet je dat ik dit jaar de PowerSheets gebruik voor mijn planning. In de PowerSheets is elk kwartaal ruimte om je doelen aan te passen of nieuwe doelen te kiezen. Nu het eind van het jaar in zicht is, is het tijd om te beslissen wat je echt nog wilt doen dit jaar.

 

Mislukte plannen

Wellicht zijn jouw eerdere plannen in het water gevallen en heb je een tijd lang niet aan je doelen gewerkt omdat je daarvoor de focus niet had of omdat het simpelweg niet mogelijk was. Voor veel mensen was dat het geval vanwege het COVID-19 virus maar er kunnen natuurlijk tal van oorzaken zijn, waardoor jij je plannen niet hebt kunnen uitvoeren. 

Tegenslagen kunnen je van je pad brengen of je verlammen en dat is misschien ook bij jou het geval. Dat is ook niet meer dan logisch. Maar het is ook belangrijk om zelf weer richting aan je leven te geven en actie te ondernemen. Dat doe je door te bekijken waar je nu staat en van daaruit nieuwe plannen te maken. Ook jij kunt het jaar op een positieve manier eindigen, door nu nieuwe plannen te maken of nieuwe doelen te stellen. Daarmee hoef je echt niet tot volgend jaar te wachten.

 

Hoe stel je nieuwe doelen op?

Elk kwartaal stel ik nieuwe doelen vast en dat heb ik voor het laatste kwartaal ook gedaan. Aan het begin van dit jaar had ik een aantal algemene hoofddoelen opgesteld. Voor elk doel had ik alvast een aantal acties en projecten bedacht. Veel van die acties en projecten heb ik de afgelopen maanden uit kunnen voeren. Maar in een jaar verandert er veel. In mijn geval vallen die veranderingen mee. Er zijn wat nieuwe dingen bij gekomen en wat andere dingen afgevallen. De afgelopen tijd heb ik op een rijtje gezet wat ik in de laatste maanden van het jaar echt nog wil doen. Omdat mijn proces jou ook kan helpen, heb ik hieronder op een rijtje gezet hoe ik te werk ben gegaan. Deze werkwijze werkt ook als je plannen totaal gewijzigd zijn.

 

  • Kijk eens terug op wat je aan het begin van het jaar had gepland. Wat had je willen doen en welke dingen daarvan heb je gedaan?
  • Welke dingen had je niet gepland, maar heb je wel gedaan? Soms ben je een totaal andere richting ingeslagen omdat je afgeleid werd van wat je werkelijk wilde. Maar het kan ook zijn dat je gaandeweg bent gaan beseffen dat je de dingen die je eerder opschreef niet meer wilde of niet meer kon doen.  
  • Welke plannen (oud of nieuw), zou je nu graag willen uitvoeren? Het hoeven geen wereldschokkende plannen te zijn, waarvan iedereen verstelt staat. Kies iets waar je enthousiast over bent en wat je verder helpt. Of het nu op het gebied van ontspanning, gezondheid of werk is. Het gaat erom dat jij over drie maanden het gevoel hebt dat je iets hebt gedaan wat je zelf belangrijk vindt. Zijn je oude plannen niet (meer) uitvoerbaar, maar ben je er nog steeds enthousiast over? Kijk dan of je ze in aangepaste vorm kunt uitvoeren.
  • Je hebt nu nog drie maanden voor het jaar om is. Dat lijkt niet veel, maar het is lang genoeg om nog een of meerdere dingen die op je lijst staan te doen of er in elk geval een begin mee te maken. Kies de projecten waar je het meest enthousiast over bent en die je realistisch gezien ook uit kunt voeren in de komende drie maanden. Maak er desnoods kleinere (deel)projecten van.
  • Heb je voor jezelf helder wat je wilt gaan doen, dan kun je de projecten onderverdelen in afzonderlijke taken. Beslis daarna aan welke taken je deze week nog gaat beginnen en zorg dat je elke dag iets doet. Dan kun jij aan het eind van het jaar ook tevreden terugkijken op wat je bereikt hebt dit jaar. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.