Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Net aan het begin van de corona uitbraak in Nederland, zag ik in de bibliotheek het boek Calm the F*ck Down van Sarah Knight liggen. Zomaar op een plank waar hij niet hoorde. Ik was geïnteresseerd, want ik had al eerder een boek van haar gelezen en was daar enthousiast over. Dus nam ik het boek mee naar huis. Waar hij heel erg lang is gebleven omdat vlak daarna de bibliotheken de deuren sloten. Alle kans dus om het boek goed door te lezen. 

 

Praktisch en herkenbaar

Het boek sluit niet alleen wonderwel aan bij de huidige wereldwijde crisis, daarom noemde ik het boek al in een eerder blog. Maar staat ook vol met herkenbare voorbeelden. Wat ik vooral fijn vind aan de boeken van Sarah Knight is dat ze niet op de proppen komt met een hoop theoretische verhalen, maar vooral een ‘niet zeuren maar aanpakken’ mentaliteit heeft. 

 

Flippen

Het boek bestaat uit vier delen. In deel 1 bespreekt ze het ‘flippen’. Flippen op het moment van een crisis, bedoelt ze daarmee. Hoe komt het dat je flipt, waarom is het niet constructief en wat voor problemen creëer je nog eens extra door te flippen? Onderdeel van flippen is ook het je druk maken om dingen die (nog) niet gebeurd zijn of nooit zullen gebeuren. Door haar talloze persoonlijke voorbeelden, leest het boek makkelijk en blijft het luchtig. Tegelijkertijd weet ze echter ook haar punt te maken.

Ook introduceert Sarah in dit deel de flipfondsen: tijd, energie en geld en tot slot het vierde fonds, goodwill. Tijd, energie en geld heb je nodig om een crisis te bestrijden. Je wilt die dingen in een oplossing steken en niet onnodig verspillen aan verkeerde oplossing of aan dingen die nooit zullen gebeuren.

Goodwill beschouwt ze als een extra bron. Mensen die je graag willen helpen. Zorg dus dat je die niet verspilt door hulp te vragen voor niet bestaande problemen.

Problemen aanpakken en oplossen

In deel 2 wordt het aanpakken van je problemen besproken. Op welke manieren kun je een probleem aanpakken? En wat is de beste aanpak? Ook hier weer tal van voorbeelden en er wordt veel aandacht besteed aan het oplossen van problemen die alleen (nog) in je hoofd bestaan. Zo heeft ze een schaal van waarschijnlijkheid (hoe waarschijnlijk is het dat het probleem werkelijk gaat ontstaan?) en stelt ze je de vraag of je er controle over hebt. Heb je ergens geen controle over, dan heeft piekeren erover ook geen zin.

Tot slot worden in deel 3 oplossingen besproken. Hier vind je vooral veel praktijkvoorbeelden, maar ook tips om om te gaan met angst, woede, verdriet en struisvogelgedrag. 

Deel 4 is een grappige verzameling van voorvallen die je zouden kunnen overkomen, waarin je je eigen oplossing kunt kiezen. Vervolgens lees je of die oplossing effectief was of niet en kun je eventueel een andere keus maken. Prima oefenmateriaal volgens Sarah, maar wat mij betreft vooral erg grappig.

 

Conclusie

Dit boek is echt wat voor jou, als je wat beter wilt leren omgaan met grote en kleine crisissen in je leven en daar praktische no-nonsens handvatten voor wilt hebben. Houd je meer van het lezen over psychologische achtergronden van bijvoorbeeld angsten, dan is dit boek minder geschikt. Ben je een fan van Donald Trump, dan zou ik het boek ook niet aanraden. Sarah is duidelijk geen fan van hem en laat dat hier en daar duidelijk merken.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.