Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Mijn dagplanning maak ik meestal de avond van te voren. Als basis gebruik ik mijn weekplanning in google calendar. Dat is het geraamte waarin ik vastgelegd heb wat ik wanneer doe. Dit zijn vooral algemene tijdblokken, met namen als ‘bloggen’, ‘filmen’, ‘aan project werken,’ etc. Wat ik dan precies doe, bepaal ik de avond van te voren.

Afspraken

Allereerst kijk ik naar mijn afspraken. Heb ik afspraken staan waar ik bij het maken van mijn weekplanning nog geen rekening mee heb gehouden? Dat gebeurt niet vaak, maar soms wordt er ergens in de week een onverwachte afspraak ingepland. Dat heeft natuurlijk invloed op hoe ik mijn tijd besteed.

Taken plannen

Daarna kijk ik in naar mijn lijstje van vandaag. Wat heb ik vandaag gedaan en waar ben ik niet aan toegekomen? Kan ik deze dingen morgen doen? Ook kijk ik naar mijn takenlijst voor deze week. Wat moet er nog gebeuren? En waar heb ik tijd voor? De tijdblokken worden nu specifieker ingedeeld. Ik bepaal welke blogposts ik wil schrijven in de tijd die ik voor bloggen heb vastgelegd en bedenk wat ik voor het project wil doen. Dit komt dan op mijn dagelijkse to do lijstje te staan.

Aan de slag

Als ik ‘s ochtends begin met werken, kijk ik als eerste in google calendar om te zien waar ik aan ga beginnen. Dus als er ‘project’ in de kalender staat, dan begin ik met het werk aan mijn project. Dan pak ik mijn to do lijst voor die dag erbij en begin aan de specifieke taken die daarop staan. Bijvoorbeeld het maken van een opzet voor mijn project.

Ben ik binnen een tijdblok eerder klaar met de taken voor die dag? Afhankelijk van mijn energie en mijn motivatie doe ik dan een van de volgende dingen:

  • Ik werk aan iets nieuws wat met hetzelfde tijdsblok te maken heeft. Heb ik bijvoorbeeld nog een half uur over in het blok ‘bloggen’ dan begin ik alvast aan het schrijven van een toekomstige blogpost.
  • Ik begin gewoon alvast aan het volgende blok. Dus als na ‘bloggen’ het blok ‘project’ komt, begin ik aan het werk voor mijn project en besteed daar de extra tijd aan.
  • Ik begin alvast aan het volgende blok, maar werk daar niet langer dan gepland aan. Stel dat ik van 9.00 uur tot 11.00 uur aan mijn blog zou werken en ik ben om 10.30 uur klaar. Het volgende blok zou van 11.00 uur tot 13.00 uur aan mijn project werken zijn. Dan begin ik om 10.30 uur aan mijn project en werk daar tot 12.30 uur aan. Zo schuif ik elk blok een half uur op. Aan het eind van de dag, ben ik dan een half uur eerder klaar met werken.  
  • Ik gebruik de tijd die ik over heb voor een pauze en ga in die tijd iets doen wat ik leuk vind.

Je ziet, ik ga op verschillende manieren om met de van te voren ingeplande tijd. Andersom werkt het ook zo, dat als ik iets nog niet af heb, ik soms wat langer doorwerk dan gepland. Maar over het algemeen werk ik het beste door me aan de vooraf gestelde tijden te houden. Het voelt een beetje als op een kantoor werken. Je weet van te voren wat je werktijden zijn en je probeert je werk zoveel mogelijk binnen die tijden te doen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.