Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Wat doe jij met je kerstkaarten? Bewaar je ze of doe je ze weg? Een vriendin van mij bewaart alle kerstkaarten die ze krijgt. Zelf doe ik de meeste weg. En jij? Twijfel je? Dan vind je hier een aantal redenen om kerstkaarten te bewaren of juist weg te doen.  Misschien maakt dat de beslissing makkelijker.

 

Kerstkaarten hebben sentimentele waarde

Kerstkaarten zijn voor veel mensen nostalgie. Alleen daarom al willen ze de kaarten die ze krijgen bewaren. Het is leuke post die op je deurmat valt zo rond de kerst. Daarnaast is het een tastbaar bewijs dat iemand aan je gedacht heeft. Daardoor krijgt zo’n kaartje ineens sentimentele waarde en wordt het moeilijker om hem zomaar weg te doen.

Niettemin kun je je afvragen of dat een goede reden is om al je kerstkaarten te bewaren. Zelf hanteer ik de volgende regels. Een kerstkaart mag bewaard blijven als:

  • De afzender bijzonder voor me is.
  • Als de kaart zelfgemaakt is.
  • Er een bijzondere boodschap op de kaart staat.
  • Als er een foto van een dierbaar iemand op staat (bijvoorbeeld kaarten waar neefjes en nichtjes op staan).

Alle andere kaarten gaan weg. Wat betekent dat in de praktijk? Bijvoorbeeld dat ik alle kaarten van mijn vriendin in Noorwegen bewaar. Zelfgemaakte kaarten bewaar ik vaak wel een tijdje (een of twee jaar meestal), maar doe ik vaak uiteindelijk weg. Kaarten met foto’s van mijn neefjes en nichtjes blijven bewaard. Zeker leuk als je jaarlijks zo’n kaart krijgt en ze dus elke keer een jaar ouder op de foto ziet staan.

 

Wat doe je met de kaarten die je bewaart?

Spullen die je om sentimentele redenen bewaard, wil je met enige regelmaat bekijken. Althans, dat is mijn idee daarover. Ik vind het dus van belang dat ik de kaarten die ik bewaar regelmatig terug zie. Wat ik ermee doe? De meeste kaarten belanden in mijn foto album van dat jaar. Ik heb per jaar een losbladig ringband album voor mijn foto’s. Daar doe ik een doorzichtig mapje in met daarin de kaarten die ik dat jaar heb ontvangen. Zo kom ik ze weer tegen als ik mijn foto’s bekijk.

Andere manieren waarop je kerstkaarten kunt bewaren:

  • In een doos. Label de doos duidelijk, zodat je weet wat erin zit of plak een kerstkaart op de voorkant. Dit is meteen een goede manier om de hoeveelheid bewaarde kaarten in toom te houden. Als de doos vol is, moet je er iets uit halen. Ga kritisch door de stapel kaarten en besluit wat je nog wilt houden en wat wel weg kan.
  • In een plakboek.
  • Maak er een boekje van door er gaatjes in te maken en met een lint bij elkaar te binden.
  • Maak er een collage van die je volgend jaar met kerst weer ophangt.
  • Ben je creatief? Dan kun je de kaarten bewaren om later zelf nieuwe kerstkaarten van te maken.
  • Kerstkaarten weg doen

De belangrijkste reden voor mij om kaarten niet te bewaren, is dat ze ruimte in beslag nemen en ik een jaar later geen belang meer hecht aan een kaart waar alleen de naam van de afzender op staat. Ik waardeer het gebaar, maar vind ook dat de kaart inmiddels zijn doel gediend heeft als ik hem heb ontvangen en hij een tijdje mijn woonkamer heeft opgevrolijkt. Vind je het lastig om te kiezen welke kaarten je wel of niet weg doet? Bewaar ze dan een jaar en kijk volgend jaar de stapel nog eens door. Waarschijnlijk is de keuze dan veel makkelijker doordat er wat tijd overheen is gegaan en je van veel mensen alweer een nieuwe kaart hebt ontvangen. Maar voordat je jouw kerstkaarten definitief weg doet, wil je er misschien nog iets mee.

 

Voordat je kerstkaarten weg doet...

  • Sommige mensen willen bijhouden van wie ze een kaartje krijgen. Registreer in dat geval je kaarten voor je ze weg doet en bewaar het lijstje op de plek waar je je kerstkaarten en kerstzegels bewaard, zodat je het lijstje volgend jaar kunt gebruiken om te checken of je niemand vergeet als je de kaarten gaat versturen.
  • Soms zetten mensen belangrijke informatie op hun kerstkaart, bijvoorbeeld een verhuisbericht of nieuw telefoonnummer. Controleer de kaarten op dit soort informatie en neem het zo nodig over in je adresboek.
  • Zitten er kaarten tussen die specifiek gericht zijn aan een van je kinderen of andere gezinsleden? Vraag hen wat zij er nog mee willen. Een kaart die voor jou onbelangrijk is kan voor hun juist heel belangrijk zijn.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.