Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Teveel spullen

Je kent het wel. Langzamerhand bekruipt je het gevoel dat je teveel spullen hebt. Je kasten raken overvol en het wordt steeds moeilijker om spullen terug te zetten of een plek te vinden voor nieuwe spullen. Maar waar komen al die spullen vandaan? En hoe voorkom je een nieuwe instroom?

 

Ongemerkt teveel spullen

Vaak komen spullen ongemerkt binnen omdat je ze krijgt. Spullen krijgen gebeurt vaak op verschillende manieren.

  • Je krijgt ze cadeau voor een verjaardag of bij een andere gelegenheid. Leuk als het iets is wat je graag wilde hebben of nodig had. Minder fijn als het dingen zijn die je niet gebruikt of niet mooi vindt. Een oplossing hiervoor is van te voren duidelijk aangeven wat je wilt. Geef een verlanglijstje op, vraag geld zodat je er zelf wat van kunt kopen of maak duidelijk dat je niets wilt hebben. Staan mensen er toch op om wat mee te nemen, vraag ze dan om hapjes of drankjes voor het feestje mee te nemen of desnoods een bos bloemen. Dingen die je al hebt gekregen en niet mooi (meer) vind, kun je gerust weg doen. Volgens Marie Kondo heeft het voorwerp zijn doel al gediend op het moment dat het gegeven werd.
  • Je erft spullen van een overleden familielid. Hier zitten vaak herinneringen aan en daarom hebben deze dingen emotionele waarde. Zeker na een recent verlies van een dierbare ben je er nog niet aan toe om ze weg te doen. Na verloop van tijd realiseer je je soms dat bepaalde dingen toch niet in je huis passen. Letterlijk door de afmetingen of figuurlijk doordat het niet jouw stijl of smaak is. Besef dat de herinnering niet weg is als het voorwerp weg is. Maak desnoods een foto van het voorwerp en doe de dingen waar je niet blij mee bent weg.
  • Iemand in je omgeving doet iets weg wat ze zelf niet meer willen en vragen jou of jij het wilt hebben. Zonder nadenken zeg je ja. Naderhand besef je dat je dit voorwerp eigenlijk niet wilde hebben, maar nu aarzel je om het weg te doen omdat je het gekregen hebt. Ook hier geldt, het voorwerp heeft zijn doel al gediend. In eerste instantie bij de vorige eigenaar. Vervolgens nog een keer doordat het aan jou gegeven is. Als het toch niet is wat je wilt, neem er dan afscheid van en doe het weg.
  • Je krijgt iets gratis bij bijvoorbeeld je boodschappen. Vaak zijn dit dingen die je helemaal niet nodig hebt en ook niet gebruikt. Weiger dit soort dingen daarom in de winkel al. Heb je het toch meegenomen of meegekregen? Doe het direct weg en leg het niet eerst in een la voor het geval je het ooit toch nog wilt gebruiken. Kom je dit soort dingen tijdens een opruimsessie tegen, dan kunnen ze natuurlijk direct weg.

Teveel spullen gekregen

Teveel spullen gekocht

Als je zelf dingen in huis haalt, zijn het meestal gekochte spullen. Ook daar gaat het vaak ongemerkt fout. Let op onderstaande valkuilen om te voorkomen dat je spullen zich ophopen in je huis.

  • Je dacht dat je het nodig had of je vond het mooi en kocht het. Is het voorwerp een vervanging voor iets anders, bijvoorbeeld een nieuw paar schoenen, gooi het oude voorwerp dan direct weg.
  • Het is een nieuw voorwerp (geen vervanging voor iets anders) maar je blijkt het na een paar weken niet meer te gebruiken. Keukengadgets zoals keukenmachines, broodbakmachines etc. zijn veelvoorkomende voorwerpen die uiteindelijk staan te verstoffen. Na ons aanvankelijke enthousiasme blijkt het voorwerp toch niet zo handig en leuk als we dachten. Aarzel in dat geval niet en doe het dan weg. Heeft het nog (veel) waarde, verkoop het dan op bijvoorbeeld marktplaats. Anders kan het naar een kringloop of naar een kennis die het apparaat graag wil uitproberen.
  • Je werd verliefd op dat leuke rokje of dat mooie shirt, maar bij nader inzien vind je het toch niet zo mooi of zit het niet zo lekker. Accepteer je verlies en doe het weg. En probeer dit soort impulsaankopen in de toekomst te voorkomen.

Hopelijk helpen deze tips je om de instroom van spullen in de toekomst te beperken. Is je hoeveelheid spullen al buiten proportie, dan weet je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk precies welke voorwerpen je huis moeten verlaten.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.