Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In de bullet journal wereld zie je het regelmatig: timetrackers. Op allerlei manieren houden mensen bij waar ze hun tijd aan besteden. Wat is het nut daarvan?

 

De voordelen van je tijd bijhouden

Soms is het gewoon nodig om je tijd bij te houden. Bijvoorbeeld omdat je gewerkte uren moet declareren en daarvoor een overzicht nodig hebt hoelang je aan een bepaald project hebt gewerkt. Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je een overzicht van je uren nodig voor bepaalde belastingvoordelen. Andere  redenen kunnen zijn dat je niet goed weet waar je tijd blijft, je beter met je tijd om wilt gaan of om meer inzicht te krijgen op welke momenten van de dag je het meest effectief bent.

Door je tijd bij te houden, krijg je inzicht in waar je je tijd aan besteed en wanneer je wat doet. Dat heeft een aantal voordelen:

  • Je ziet wat je tijdverslinders zijn.
  • Je ziet wanneer je het meest effectief bent.
  • Je ziet wat je productieve uren zijn.
  • Je ziet waar je onnodig of te veel tijd aan besteed.
  • Je ziet of je genoeg tijd aan je doelen en prioriteiten besteed.
  • Het geeft je een uitgangspunt voor het beter en slimmer omgaan met je tijd.
  • Je leert een betere inschatting maken van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor bepaalde taken.

 

Wanneer en hoe lang moet je je tijd bijhouden?

Hoe lang je jouw tijdsbesteding bijhoudt, hangt helemaal af van je doel. Vind je het gewoon leuk om over bijvoorbeeld een jaar te zien waar je nu mee bezig was, dan kun je het zo lang als je het leuk vind doen.

Wil je echter efficiënter met je tijd om gaan, een overzicht krijgen waar je tijd aan op gaat of bijhouden hoeveel tijd een taak kost, dan kies je voor een afgebakende periode. In het algemeen geeft een week een goed beeld. Kies daarbij een normale (werk)week. Daarmee bedoel ik een week waarin geen vakantie of extra vrije dagen vallen. Afwijkende activiteiten in een week heb je heel regelmatig, dus dat hoeft niet een bezwaar te zijn. Je kunt altijd nog een andere week ter vergelijking nemen als je dat wilt. Vind je een week te veel, dan kun je beginnen met een gewone (werk)dag.

Hoe houd je je tijd bij?

Dat is een beetje afhankelijk van hoe gedetailleerd je dit wilt doen. Hieronder vind je een aantal manieren om je tijd bij te houden.

Op een lijstje of in je agenda

Het makkelijkst is om een lijstje te maken waarin je de starttijd, eindtijd en activiteit opschrijft. Zit je veel achter je computer, dan kan dat ook digitaal. Heb je een agenda met urenindeling, dan kun je dat hier bijvoorbeeld in bijhouden.

Bullet journal

Het werd in de inleiding al genoemd. Veel mensen houden hun tijd bij in hun bullet journal. Ik heb dit een weekje gedaan op de manier van Cindy Guentert-Baldo dit doet in haar bullet journal. Hierbij heb ik vrij brede categorieën genomen.

Voorgedrukte lijsten invullen

Een andere manier is om op je computer een lijst te maken die je zelf in kunt vullen en zo vaak kunt afdrukken als je wilt. Zo kun je zelf bepalen wat je een handige manier van bijhouden vind.

Als voorbeeld heb ik twee lijsten voor jullie gemaakt. Een lijst die je dagelijks in kunt vullen en een lijst die je wekelijks in kunt vullen.

Op de dagelijkse lijst staan links de uren. Daarnaast staan vier kolommen, waarbij elke kolom voor een kwartier staat. Je kunt daarop invullen wanneer je met een activiteit begonnen bent en wanner je gestopt bent. Er is voldoende ruimte om de activiteit op te schrijven. Maar je kunt natuurlijk ook met kleurcoderingen werken als je dat handiger vindt.

De wekelijkse lijst ziet eruit als de lijst die ik in mijn bullet journal heb gebruikt. Je kunt hier werken met kleurcodes.

 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.