Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Sinterklaas is achter de rug, de kadootjes zijn uitgepakt en waarschijnlijk al in gebruik genomen. Neem nu even de tijd om na te denken over de nieuwe spullen die je huis in zijn gekomen. Vervangen ze oude dingen of is het een aanvulling op bijvoorbeeld bestaand speelgoed? Neemt de hoeveelheid spullen in je huis hierdoor alleen maar toe? En wil je dat wel?

 

Iets erin, iets eruit

Vaak komen nieuwe dingen ongemerkt ons huis in, en gaat er niets uit. Als dat steeds maar door gaat, kom je onvermijdelijk op een punt waarop je meer spullen dan ruimte hebt. Een goede regel om dat te voorkomen is, één er in, één er uit. Dus nieuwe sportschoenen? Oude weg!

 

Kinderspeelgoed weg doen?

Bij kinderspeelgoed is dat vaak wat lastiger. Ze hebben nieuw speelgoed gekregen voor Sinterklaas, maar willen hun oude speelgoed natuurlijk ook gewoon houden. Toch is het een goed idee om eens te kijken wat er weg kan. Doe dit eventueel samen met je kind. Zijn er dingen waar ze niet meer mee spelen? Is er speelgoed stuk, zijn spellen of puzzels incompleet? Dit zijn dingen die best weg kunnen. Is het speelgoed nog compleet en in goede staat en twijfel je daarom of het weg kan, zet het dan tijdelijk weg in een doos op zolder of in de berging. Vragen je kinderen na verloop van tijd naar het speelgoed, dan kun je het weer tevoorschijn halen. Bij kleine kinderen kun je ook steeds een deel van het speelgoed weg zetten. Om de zoveel maanden wissel je dan een deel van het speelgoed om. Zo hebben ze steeds weer iets nieuws om mee te spelen.

 

Wat doe je met het oude speelgoed?

Is het speelgoed nog compleet en in goede staat dan kun je het weggeven of verkopen. Weggeven kan natuurlijk aan vrienden, familie of kennissen met kinderen. Je kunt het ook naar de kringloopwinkel of weggeefwinkel brengen. Wil je het liever verkopen? Dan kun je terecht op websites als marktplaats, e-bay of lokale facebookgroepen. Wil je het verkopen, spreek dan wel met jezelf een termijn af waarbinnen het verkocht moet zijn. Daarna breng je het alsnog naar de kringloopwinkel om te voorkomen dat de spullen alsnog eindeloos in je huis rondzwerven.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.