Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Verlopen jouw ochtenden chaotisch en hectisch? Een rustige ochtend begint al bij je avondroutine. Kijk daarom eens of je meer rust kunt creëren door ’s avonds alvast een aantal dingen te doen die je de volgende ochtend tijd besparen. 

Hoe maak je een avondroutine?

Bij het maken van een avondroutine, kijk je allereerst naar de zaken waar je in de ochtend tegenaan loopt. Heb je tijd te kort 's morgens? Dan kan het helpen om de wekker een kwartiertje eerder te zetten of de snooze knop niet meer te gebruiken. Maar je kunt meer doen. Heel veel dingen kun je de avond van te voren al klaarzetten en leggen. Daarmee voorkom je een hoop onrust in de ochtend. Kijk dus eens wat je 's ochtends zoal doet, en welke dingen je de avond van te voren al zou kunnen doen, zoals bijvoorbeeld kleding voor de volgende dag klaarleggen. Hieronder zie je een voorbeeld van een avondroutine. 

Mogelijke avondroutine

  • Leg alvast je kleren voor de volgende dag klaar. Doe dit eventueel ook met de kleren voor je kinderen (of laat ze ze zelf vast klaarleggen).
  • Kijk in je agenda of op je kalender. Wat voor afspraken heb je de volgende dag? Hebben je kinderen gym of andere bijzondere activiteiten waar ze iets voor mee moeten nemen? Briefjes die mee terug moeten naar school?
  • Pak je tas en eventueel die van je kinderen alvast in. Stop alles wat je de volgende dag nodig hebt alvast in je tas (behalve eventuele lunchpakketjes).
  • Nemen jij en/of je kinderen lunchpakketjes mee? Maak ze de avond van te voren alvast klaar. Bewaar ze in de koelkast en vergeet niet om ze de volgende dag in de desbetreffende tassen te stoppen. Wil je nog efficiënter te werk gaan, smeer dan de boterhammen voor de hele week, verpak ze per lunchpakketje en stop ze in de vriezer. Je hoeft dan op de dag zelf alleen het brood er maar uit te halen en eventueel in een broodtrommeltje te stoppen.
  • Zet alvast zoveel mogelijk klaar voor het ontbijt. Zet de borden en glazen klaar. Brood en broodbeleg kunnen ook alvast op tafel. Eventueel kun je de koffie alvast klaarzetten in het koffiezetapparaat, zodat je deze ’s ochtends alleen nog maar aan hoeft te zetten.

Door een aantal dingen van de ochtend naar de avond te verplaatsen, zul je merken dat je ochtenden veel soepeler verlopen en begin je veel rustiger aan je dag.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.