Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Kunnen jouw kinderen ook zo moeilijk afstand doen van hun speelgoed? Willen ze ineens alle speelgoed dat stuk is of waar ze nooit meer mee spelen houden? Ga eens op de Marie Kondo manier te werk.

Focus op welk speelgoed ze willen houden

Vraag je kinderen welk speelgoed ze willen houden (en niet wat ze weg willen doen). Laat ze de dingen die ze willen houden apart leggen. Het is voor veel kinderen makkelijker om te kiezen wat ze wel willen dan wat ze niet willen. Als je ze vraagt wat weg kan, is de kans groot dat er niets weg mag. Iets weg doen betekent verlies. Kiezen wat je wilt houden is daarom een veel positievere insteek.

Focus op de voordelen van hun favoriete speelgoed

Leg vervolgens uit dat minder speelgoed ook betekent dat je minder hoeft op te ruimen. En dat het ook fijn is dat ze hun favoriete speelgoed makkelijker kunnen vinden en pakken. Ook hier leg je weer de nadruk op het positieve aspect van opruimen.

Focus op opruimen

Ga daarna samen met je kinderen opruimen. Zet een bak klaar voor speelgoed dat weg kan. Maak er een spelletje van en laat ze speelgoed dat weg mag van een afstandje in een doos gooien (1 punt als het er in één keer in gaat). Zorg na afloop dat het speelgoed dat weg mag ook snel weg is. Als je kinderen steeds weer met dat speelgoed geconfronteerd worden, zullen ze er toch weer dingen uit willen halen.

Zet vervolgens hun lievelingsspeelgoed op goed bereikbare plaatsen neer en dingen die ze minder gebruiken eventueel wat hoger. Laat je kinderen zelf meedenken over de beste plek voor hun speelgoed. Ruim soort gelijke items bij elkaar op en label de dozen met wat erin zit. Gebruik hiervoor plaatjes of foto’s. Laat je kind eventueel zelf een foto maken voor op de bak.