Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Of je nu een eigen (werk)ruimte hebt aan huis, of alleen maar een eigen plekje aan de keukentafel waar je de administratie doet, soms is een grondige opruimbeurt gewoon nodig. Zeker als stapels papieren de ruimte overgenomen hebben en je alleen nog maar kunt vermoeden dat er een bureau onder ligt. En hoewel je weet dat je je een stuk beter zult voelen als je alles weer netjes opgeruimd hebt, zie je er als een berg tegenop. Om het een beetje makkelijker te maken, volgt hier een stappenplan.

 

Wat heb je nodig?

  • Een bakje voor alle rondzwervende papieren etc. Kan een postbakje zijn, maar elk bakje of mandje van redelijke omvang is in principe goed.
  • Een archiefkastje, ordners of tijdschriftencassettes.
  • Een prullenbak.

 

Bureau opruimen

En ja, dan zit er niks anders op. Je moet echt alles op je bureau vastpakken en bekijken. Heb je het nog nodig of moet je er nog iets mee doen? Dan gaat het in je bakje. Niet meer nodig? Dan mag het weg.

Op zich zou je bureau nu leeg moeten zijn, op dingen als je pc en printer na. Staat er nog meer op? Vraag je af of dat nodig is. Kan je nietmachine ook in een la of gebruik je hem echt elke dag? Pennen kunnen in een pennenbakje op je bureau, maar zouden ook in een vakje in je la kunnen. Bedenk hoeveel vrije ruimte je wilt op je bureau en hoe vaak je de spullen op je bureau gebruikt. Dingen die je weinig gebruikt hebben per definitie niets te zoeken op je bureaublad. Een leeg bureaublad staat meteen al een stuk netter. Bovendien heb je dan ook meer werkruimte.

 

Inbakje leeg maken

Tenslotte ga je aan de slag met het bakje waarin je al je papieren verzamelt hebt. Haal ze er één voor één uit en beslis wat er mee moet gebeuren. Moet je er nog wat mee doen? Stop hem dan in een mapje ‘actie’. Neem hiervoor een plastic L-mapje of een dunne ordner. Eventueel maak je een apart mapje voor rekeningen die je nog moet betalen. Hoef je het alleen maar te bewaren? Stop het dan in je archief. Nog geen goed werkend archiefsysteem? Stop het dan voorlopig in een tijdschriftencassette zodat je het terug kunt vinden als je het nodig hebt. Volgende week laat ik je zien hoe je een goed archief op kunt zetten.

Werk zo door tot je bakje leeg is. Het bakje kun je op je bureau laten staan voor nieuwe papieren die binnenkomen. Maak het bakje wel regelmatig leeg, bijvoorbeeld 1x per week. Zo blijft het opgeruimd. En niet vergeten om ook de dingen in je 'actiemapje' ook daadwerkelijk af te handelen! Het het niet voor niets 'actie'.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.