Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Langzamerhand wordt het weer tijd om na te denken over een agenda voor het komende kalenderjaar (2015). Maar hoe kies je een goede agenda?

Aandachtspunten bij het kiezen van een agenda

Bij het kiezen van een agenda, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Waarvoor ga je de agenda gebruiken?  Zet je er alleen je eigen afspraken in of ook die van anderen (bijvoorbeeld je gezinsleden)?
  • Hoeveel ruimte heb je nodig? Heb je veel afspraken of juist weinig?
  • Waar ga je de agenda gebruiken? Laat je hem open op je bureau liggen of neem je hem overal mee naar toe?
  • Hoe wil je de agenda gebruiken? Noteer je alleen je afspraken of wil je er ook bijvoorbeeld je takenlijstjes in kwijt?

Voor wie wil je de agenda gebruiken?

In een agenda zet je natuurlijk je eigen afspraken. Maar het kan ook erg handig zijn om er de afspraken van je partner en kinderen in bij te houden. Zo weet je altijd wie waar moet zijn. Als je afspraken voor meerdere personen in een agenda kwijt wilt, dan kun je kiezen voor een ‘familieplanner’. Deze agenda’s hebben meerdere kolommen. Je kunt zo voor elk gezinslid een aparte kolom gebruiken.

Gebruik je de agenda alleen voor jezelf, dan kun je ook een familieagenda ook gebruiken. Je maakt dan bijvoorbeeld kolommen voor werk, studie en privé.

Hoeveel ruimte heb je nodig in je agenda?

Als je veel afspraken op een dag hebt, dan is het handig om te kiezen voor een agenda waar je deze goed op kwijt kunt. Agenda’s die een dag op een hele pagina hebben zijn dan ideaal. Heb je nauwelijks afspraken, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een agenda waar de hele week op een of twee pagina’s staat.

Waar ga je de agenda gebruiken?

Als je veel onderweg bent en vaak nieuwe afspraken moet noteren terwijl je niet thuis of op het werk bent, dan is een agenda die je makkelijk mee kunt nemen handig. Kies dan voor een formaat dat goed in je tas past.

Ligt je agenda vooral open op je bureau of keukentafel? Dan maakt het formaat niet uit. Het is dan vooral handig dat hij makkelijk open blijft liggen. Agenda’s met een spiraalbinding blijven altijd goed open liggen en kunnen zelfs dubbel gevouwen worden, zodat je maar één pagina ziet. Hierdoor neemt de agenda minder ruimte in op je bureau, terwijl je toch in één oogopslag je afspraken ziet.

Hoe wil je de agenda gebruiken?

Als je alleen je afspraken wilt noteren, dan is in principe elke agenda goed. Wil je ook je takenlijstjes in je agenda bijhouden, dan moet je op zoek naar een agenda die daar ook ruimte voor heeft. Agenda’s met losbladige ringbandsystemen zijn dan handig. In een standaard jaarvulling zitten vaak extra pagina’s en deze agenda’s zijn voorzien van tabbladen. Ook zijn er vaak losse aanvullingen te koop, zodat je de agenda naar eigen wens in kunt richten. Wil je een ander merk aanvullingen kopen dan het merk van je agenda? Controleer van te voren even of de bladen erin passen. Soms zitten de gaatjes van een ander merk net op een andere plek.

Hopelijk helpen deze tips je op weg om een agenda te vinden die bij jou en je leefstijl past.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.