Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Heb jij ook overvolle wasmanden? Geen nood! Met deze wastips heb je alles weer snel op orde.

 

Wascyclus

Een wascyclus bestaat uit wassen, drogen, eventueel strijken, vouwen en opruimen.

Om ophopingen te voorkomen, kun je het beste eerst een hele cyclus afmaken, voor je aan de volgende begint. Dus, ligt er nog een mand met ongevouwen was, vouw die dan eerst en ruim het op voor je de wasmachine opnieuw aanzet.

Waar ontstaan de problemen?

Merk je dat je een wascyclus vaak niet afmaakt of gewoon niet begint aan het wassen? Kijk dan eerst waar de problemen ontstaan.

  • Verzamelen. Beginnen de problemen al bij het verzamelen van de was? Laat je gezinsleden weten dat vuile was in de wasmand hoort. Alleen dan wordt het gewassen. Zet desnoods op elke slaapkamer een wasmand neer.
  • Sorteren. Het liefst was je natuurlijk met een volle machine. Als je de was sorteert in verschillende wasmanden, zie je direct wanneer je genoeg hebt voor een volle machine.
  • Drogen. Hang de was na het wassen zo snel mogelijk op of doe het in de droger. Als je de was te lang in de wasmachine of droger laat liggen, gaat het kreuken. Hoe sneller je het eruit haalt, hoe minder het kreukt.
  • Strijken. Heb je kleding die gestreken moet worden? Dit gaat het makkelijkst als het nog net niet helemaal droog is. Zet de droger op strijkdroog of bevochtig droge was met een plantenspuit. Heb je een hekel aan een grote berg strijkwerk? Een alternatief daarvoor is de kleding pas strijken op het moment dat je het aan wilt trekken. Tot die tijd leg je het gewoon in de kast. Dit werkt natuurlijk alleen als je zeker weet dat je er op dat moment tijd voor hebt. Leg daarom ’s avonds je kleren voor de volgende dag klaar, dan heb je nog genoeg tijd om ze te strijken als dat nodig is.
  • Vouwen en opbergen. Vouw de was en ruim de gevouwen was daarna op. Merk je dat je dit laat liggen omdat je kasten niet op orde zijn? Ruim je kasten dan op, doe oude kleding die niet meer gedragen wordt weg, en deel alles opnieuw in.

 

Heb je alle stappen gevolgd? Dan weet jij voortaan je was keurig bij te houden en ontstaan er nergens meer ophopingen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.